Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Πως γράφω πολυτονικά;

Πολυτονικά στα blog και στα site σας

Μέρες που είναι μπορεί κάποιοι από εσάς να θέλετε να γράψετε κάποια πολυτονικά κείμενα στα blog σας αλλα να μη γνωρίζετε πως, μια και οι συνηθισμένες γραμματοσειρές των blog μας δεν είναι πολυτονικές.

greek-bible

Είχα καταφέρει να βρω λύση στο θέμα αυτό πριν 2-3 χρόνια όταν πρωτοξεκίνησα το Forum του BlogSpace και μια και αποφάσισα να το κλείσω πλέον, καλό είναι να κρατηθεί η διαδικασία για την πολυτονική γραφή και εδώ. Ας λύσουμε λοιπόν το πρόβλημα των πολυτονικών κειμένων.

Αρχικά πρέπει να προσθέσετε την υποστήριξη για την Ελληνική πολυτονική γραφή στο πληκτρολόγιο σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τη βοήθεια της σελίδας αυτής. Κοιτάξτε εκεί που λέει “δακτυλογράφηση στα Ελληνικά”.

Αφού τα καταφέρετε λοιπόν, ανοίξτε τον text editor του υπολογιστή σας και επειλέξτε ως γραμματοσειρά την Palatino linotype για να κάνετε μερικές δοκιμές. Αν όλα έχουν πάει καλά θα έχετε πλέον πολυτονικό στον υπολογιστή σας.

Αν θέλετε λοιπόν να εμφανίζονται στο ιστολόγιο σας πολυτονικά κείμενα και έχετε πρόσβαση στο template σας θα κάνετε την εξής μικρή προσθήκη css:

Κώδικας:

.polytonic {font-family: Palatino Linotype, Arial Unicode MS, Athena, Lucida Sans Unicode;}

Αφού αποθηκεύσετε το template σας είναι ώρα να κάνετε τη δοκιμή σας για να δείτε το αποτέλεσμα. Δημιουργήστε ένα νέο Post στο blog σας και γράψτε κάποια φράση με πολυτονικό σύστημα κατ’ αυτό τον τρόπο (μη το κάνετε copy-paste γιατί θα έχει πρόβλημα, γράψτε το μόνοι σας όπως το βλέπετε):

Κώδικας:

‹span lang=”grc” class=”polytonic”›ὰὰὰὰὰἀἀἀἀάάάά/span

Ουσιαστικά κλείνετε το κείμενο σας που είναι γραμμένο με πολυτονικό σύστημα ανάμεσα στα span που καλούν το class polytonic που προσθέσατε πριν στο template σας.

ΚΑΙ ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ! (Φυσικά πρέπει να ξέρετε και να γράφετε σε πολυτονικό για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε)

Για να μπορέσω να βρω τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσα να γράφω πολυτονικά στο blog μου ώστε να τα αναγνωρίζει ο browser χρειάστηκε να ψάξω αρκετά τα πρότυπα στη Βικιθήκη. Ο λόγος που άρχισα να ψάχνω από εκεί ήταν ότι γνώριζα πως έχει πολυτονικά κείμενα αλλά και η σχετικα μικρή ευχέρεια που έχω να επεξεργάζομαι τα πρότυπα στα Wiki project. Η σκέψη μου αποδείχθηκε σωστή και με αφετηρία τη Βικιθήκη μπόρεσα να ψάξω στο google να βρω τη λύση στο πρόβλημα των πολυτονικών.

Αναδημοσίευση από: http://www.blogspace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
(c) free template